Dimitrie CantemirDimitrie Cantemir s-a nascut la 26 octombrie 1673 si era fiul lui Constantin Cantemir. A fost botezat dupa numele nasului sau Dumitrasco Cantacuzino, si pe langa numele acestuia a primit in dar si mosia unui sat.
Dupa 1685, cand tatal sau a ajuns domn, Dimitrie a trait cativa ani la curte. A studiat cu calugarul Ieremia Cacavela, adus ca preceptor de Constantin Cantemir din Tara Romaneasca. Pan spre 1700 cand dascalul Ieremia mai traia inca la curtea domneasaca din Iasi, Dimitrie Cantemir scrie doua lucrari: Divanul sau Galceava inteleptului cu lumea, care s-a tiparit in limbile greaca si romana la tipografia domneasca, si Imagine de nedescris a stiintei sacre, care este o prezentare a unor teme de filozofie.
Dimitrie a fost pe langa cei doi domni Cantemiresti, Constantin- tatal, si Antioh- fratele, sfetnicul lor de incredere. La Constantinnopol a stat multi ani, fie ca a studiat aici , fie ca a stat ca reprezentant si ostatic al tatalui sau(1688- 1691), fie mai tarziu in rastimpul primei domnii a lui Antioh (1695- 1700), ca reprezentant al acestuia.
Dupa moartea tatalui sau, in anul 1693, Dimitrie a fost ales de boieri domn. Dar la 8 aprilie 1693, dupa nici trei saptamani de domnie sultanul a trimis porunca sa fie scos din scaun.
Dimitrie Cantemir s-a reintors la Taringrad, unde avea sa ramana 17 ani. In aceasta perioada s-a casatorit cu Casandra, fiica lui Serban Cantacuzino (1699), isi completeaza cultura si leaga prietenii pretioase cu inalti demnitari turci. Datorita acestor prietenii, Dimitrie Cantemir este numit domn al Moldovei in noiembrie 1710.
El trebuia sa il supravegheze pe Constantin Brancoveanu care era banuit ca ar fu vrut sa treaca de partea rusilor, iar Tarile Romane trebuiau sa aiba in frunte domni siguri.
Cantemir insa, incheie la Lutk un tratat de alianta cu ţarul Rusiei, prin care acesta se angaja sa ii sprijine pe moldoveni sa-si cucereasca independenta. La 3/14 aprilie 1711, Moldova trece sub protectia Rusiei. Dimitrie Cantemir da o proclamtie la sfarsitul lui mai 1711, prin care ii cheama pe toti romanii la lupta impotriva asupririi turcesti.
Operatiunea militara incepe la 10 iunie 1711, dar tarul face o greseala si nu concentreaza toate trupele in Moldova. In data de 21 iulie 1711, la Stanilesti, pe Prut, armata turceasac l-a invins pe Petru cel Mare şi pe Dimitrie Cantemir.
La 23 iulie se semnează tratatul de langa “vadul Husilor”, prin care tarul restituie Azovul , platea o despagubire de razboi si darama o serie de cetati de la hotarul Ucrainei.
Dimitrie Caantemir impreuna cu familia sa, dregatori si ostasi, au plecat in Rusia. Aici Dimitrie Cantemir atrait inca 12 ani, mai intai la Harkov, iar apoi la Moscova si Petersburg.
Cantemir a fost numit membru al Senatului si devine astfel sfetnic apropiat al lui Petru cel Mare. In mai 1713 ii muri sotia Casandra, iar in 1719 se recasatori cu Nastasia Trubetkoi. In 1722, Dimitrie Cantemir pleaca in campanie impotriva Persiei, dar pe drum se imbolnaveste si trebuie sa se intoarca.
El moare la 1 septembrie 1723 la varsta de 50 de ani si este inmormantat la Moscova, mai tartziu este adus la Trei Ierarhi. In timpul sederii la Moscova s-a dedicat si culturii. A scris in mai multe limbi, opera sa cuprinzand 19 titluri, printre care si Istoria ieroglifica (Constantinopol 1705), scriere in 12 carti, Divanul.
A fost membru al Academiei din Berlin si a scris la cererea acesteia Descriptio Moldavie, lucrare care contine date istoriografice, politice, sociale cu privire la Moldova.